Postřehy a dojmy z jazykového kurzu v jazykové škole CES Wimbledon v Londýně

Postřehy a dojmy z jazykového kurzu v jazykové škole CES Wimbledon v Londýně

Dobrý den,

posílám zprávu o mé zkušenosti s jazykovým pobytem v CES ve Wimbledonu. 

Týden po mém příjezdu zpět do ČR můžu bezpochyby prohlásit, že tyto 2 týdny strávené na jazykové škole ve Velké Británii, Wimbledonu byly zatím ty nejlepší 2 týdny v mém životě. Přestože jsem se samotné cesty autobusem, která trvala okolo 18 hodin, a později především městské dopravy v Anglii opravdu bála, vždy jsem si řekla, že můj strach je oprávněný a zvládnu to. V nejhorším případě jsou zde přece vždy lidé, kteří vám pomohou. A přestože jsem nakonec vyloženě pomoc ohledně dopravy nepotřebovala, můžu říct, že lidé zde jsou opravdu laskaví a nápomocní.

 Když jsem se dostala do cílové destinace, nastal čas setkat se s hostitelskou rodinou, která mi měla být blízká pro následující dny. Opět jsem se bála, o jaké lidi se bude jednat, ale musím říct, že jsem lepší hostitelskou rodinu snad ani mít nemohla. Všichni členi byli vskutku nápomocní, milí a přátelští! Jídlo zde bylo taky skvělé - měli jsme hodně zeleniny a celkově dobře vyvážená jídla. Poslední den jsme po večeři dokonce s mojí spolubydlící a zároveň spolužačkou dostaly překvapení v podobě čokoládového dortu, protože jsme obě týden po našem odjezdu měly oslavit své narozeniny. Bylo to opravdu pozorné a krásné! 

 Moje spolubydlící byla o rok starší dívka z Itálie a protože i ve škole jsem v tu dobu byla jediná z České republiky, nebyla žádná možnost mluvit česky, což bylo na rozvoj AJ skvělé. Lidé ve škole byli rovněž opravdu milí, přátelští, vtipní a připraveni vždy komukoliv pomoci. Poznala jsem zde hodně skvělých lidí, se kterými jsem pořád v kontaktu.

 Po skončení vyučování jsme spolu často trávili odpoledne, kdy jsme jeli objevovat krásy Londýna. Za dobu pobytu jsem navštívila Little Venice, National Gallery, Tate Modern, Notting Hill, Greenwich Park + market, Covent Garden, Green Park, Kensington Gardens + Palace, Hyde Park, Buckingham Palace, Westminster Abbey, The Tower, Tower Bridge, Victoria and Albert Museum, Buddhapadipa Temple ve Wimbledonu, Natural History Museum a slavné náměstí jako například Piccadilly Circus nebo Trafalgar Square. Výlety pořádné školou byly sice lákavé, avšak velmi drahé. Proto jsme se s moji spolubydlící rozhodly zajít si raději do londýnského divadla, které bylo naprosto neskutečné a umožnilo nám vidět Londýn také z jiného úhlu pohledu.

 Co se týče vyučování a školy obecně, byla jsem opravdu mile překvapena ochotou a milostí všech tamějších pracovníků. Hodiny, které trvaly 90 minut, díky přístupu učitelů uběhly až nečekaně rychle. Byly vedeny zábavnou formou a měli jsme hodně prostoru pro konverzaci. Často jsme srovnávali tradice a zvyky našich zemí - v mé třídě bylo během mého pobytu nanejvýš 12 studentů - téměř všichni z jiné země, takže bylo opravdu pozoruhodné slyšet ony rozdíly. A přestože jsem byla v třídě nejmladší, všichni byli tak milí, že nikdy nebyl žádný problém v seznamování, ani zde nebyly patrné rozdíly způsobeny rozdílným věkem.

 Obědy v okolních restauracích byly docela drahé (okolo £10), proto jsme spíš chodili do blízkého supermarketu, kde jsme sehnali jídlo mnohem levněji a ušetřené peníze jsme mohli využít na jiné věci jako například na výlety nebo na dopravu, která je ve Velké Británii opravdu drahá.

 Celkově jsem byla s jazykovým pobytem nadmíru spokojená a jsem nesmírně vděčná za to, že jsem mohla být součástí něčeho tak krásného a rovněž za to, že jsem měla možnost potkat tak úžasné lidi a to vše jen díky Vám. Byla to neskutečná příležitost, na kterou budu vždy ráda vzpomínat.

 Děkuji, že jsem díky projektu Jazykové kurzy pro mladé lidi z dětských domovů, pěstounských a sociálně znevýhodněných rodin Nadačního fondu Livie a Václava Klausových mohla zkusit být alespoň na 2 týdny zodpovědná sama za sebe a za své činy v cizí zemi a její kultuře mezi cizími lidmi několik stovek km od mé rodné země, a rovněž za to, naučit se umět si pomoci i v psychicky těžších chvílích. Budu Vám navždy vděčná, moc děkuji! 

V příloze posílám kopii certifikátu a nějaké fotografie.

S přáním krásného dne

Kristýna Nehanská

(článek uveřejněn se souhlasem autorky)

 


Zpět na blog